Наградени и објавени литературните творци од ООУ ” Кочо Рацин”

Честитки до ученичката Ивана Богеска за наградата „Зборот на Конески“!Од 174 песни на ученици застапени во зборникот „Поетски пораки на Конески“ 14 се на ученици, поранешни деветтоодделенци во ООУ „Кочо Рацин“ Прилеп, под менторство на наставничката по македонски јазик Габриела Стојаноска-Станоеска. Честитки до талентираните ученици: Ива Велкоска 9 б, Мила Макалоска 9б, Јована Мијакова 9б, Валентинос Бујцоски 9в, Михаил Волканоски 9 в, Давор Димоски 9 г, Ива Неделкоска 9 г, Елена Станковска 9 г, Марија Трајковска 9 г, Михаела Христоска 9 г., Дамјан Петрески 9 д, Благојче Ржаникоски 9 д, Ѓорѓи Чурлиноски 9 д. Во родната куќа на великанот Блаже Конески во Небрегово, Фондацијата за македонски јазик „Небрегово“ на 7.9.2022 г. го промовираше зборникот песни насловен „Поетски пораки за Конески“. Во зборникот

Повеќе

Првенец на генерација!

Првенец на квадрат,Нашите првенци:Анастасија Ангелеска и Михаил Шапчески! Ако знаењето е сила и моќ токму Вие го докажавте во нашето училиште.Искрено Ви посакуваме патот на светлината да ве следи во животот и гордо да чекорите по патеката на успехот! Се гордееме со Вас сите Кочовци!

Повеќе

Отворен ден за дружење и забава !

🏫Училиштето е место каде секојдневно нови знења стекнуваме , низ игра и забава светот го спознаваме , па затоа одлучивме дел од тоа што го научивме пред Вас да го покажеме.✅За таа цел спортската сала при нашето училиште беше местото каде учениците од подрачното училиште,, Кочо Рацин,,

Повеќе

Се одржа државниот натпревар по ,,Народна Техника”

На Државниот натпревар на Народна Техника учениците од ООУ Кочо Рацин ги постигнаа следните резултати:Дамјан Николоски во областа Ракетно моделарство прво место,Глигор Иваноски во областа Конструкторство прво место,Благојче Настовски во областа Сообраќајно моделарство прво место,Андреа Микулек во областа Иновации второ место и Давид Николоски во областа Електроника

Повеќе

Нашето училиште присуствуваше во петокот во организација на Француската Амбасада и Францускиот Институт !

Амбасадата на Франција и Францускиот институт во Скопје, во соработка со Министерството за образование и наука , отпочнаа голем проект за заживување на наставата по француски јазик во образовниот систем во земјава и во регионот.Настанот на којшто беше презентиран овој проект, а кој во оваа фаза опфаќа 25

Повеќе

ЕРАЗМУС + ПРОЕКТ : ДА СТАНЕМЕ ЕВРОПОЛИТАНИ, ДА РАЗВИВАМЕ ЕВРОПСКИ КУЛТУРНИ ВРЕДНОСТИ ДОЖИВУВАЈЌИ ГО ЕВРОПСКИОТ ДИВЕРЗИТЕТ (01.09.2019 – 31.08.2022)

Минатата недела, почнувајќи од 02.05.2022 до 07.05.2022, осмоодделенци од ООУ „Кочо Рацин“ – Прилеп придружувани и менторирани од наставничките Габриела Темелкоска и Билјана Маркоска, активно партиципираа на завршната мобилност во Вајлрод – Риделбах во Германија, која беше организирана во рамките на Еразмус + прокетот: „Да станеме Европолитани,

Повеќе