Ученикот Глигор Иваноски од 7 г. одд. ја освои Првата награда на конкурсот за рецитатори организиран од ЈОУ Градска Библиотека Борка Талески. Прилеп! Глигор се претстави со песната „Македонија“ од Анте Поповски, рецитација подготвена со менторство на наставничката по македонски јазик Габриела Стојаноска-Станоеска. Честитки до ученикот и наставничката и уште многу успеси во иднина! Во продолжение може да се прочита песната, а се ужива во рецитацијата во видеото. Со вакви песни и ученици се сака Македонија! Emoji
МАКЕДОНИЈА
Анте Поповски
рецитира: Глигор Иваноски 7г одд. ООУ „Кочо Рацин“ Прилеп

1.Стиснете ги тревкитенеа ќe ја исцедите.Наслоните се врз каменотимето ќe ѝ го чуете.Симнете се во рекинедното со неа ќe ве почести.Легните да починетеи ноќта со неа ќe ве покрие.2.На овој даб името ќe ти го напишамдождовите да го симнатжедните в земјада ги напоиш.На оваа нива грутка од тебе ќe посеамкласатка да никнесо неа внучињата да ни ги храниш.На овој рид ќe те оставами кога ќe заминампак да те гледамГолема.3.Еве ја таа проста земјаод дволичен камени сонцеДецата уште незаодени каде откопуваатлобањи по градинитеЕве ја таа проста земјаод пајажинаи од водиМудро слободата кај што ги запишуваселските имињаМесто икони по црквитеИ каде летото како судбинаТрае до последниот востанатЕве ја таа проста земјаод заморено дишењеи од молкНиз која времето одминуваи пак се враќаСо неа да го сподели лажното траење.О, еве ја таа проста земјаод грчи од чекањеШто ги научи и ѕвездите да шепотат на македонскиА никој не ја знае.